Rituelen en spiritualiteit

Vanuit Studio Klankdruppels verzorgde ik een vierjarige beroepsopleiding tot holistisch energetisch therapeut. Hierin heb ik de cursisten leren werken met symbolen en rituelen. Het onderdeel chakra-heelkunde geeft een schat aan informatie over de mens. Vanuit deze kennis zijn prachtige rituelen te gebruiken voor iedere gevraagde gelegenheid.

Tegenwoordig worden vaak witte duiven losgelaten wanneer er een huwelijk is voltrokken. Wanneer je vanuit de spiritualiteit dit ritueel bekijkt, weet je dat deze witte duiven staan voor helderheid, integriteit, voor het brengen van een nieuwe wereld en een nieuw leven samen. Maar de duif betekent ook vrijheid en de kans krijgen om je te ontplooien. Een huwelijk is bindend maar de duif betekent dat je niet gebonden hoeft te zijn, maar vooral je eigen weg mag blijven volgen. Samenzijn maar wel een samenzijn waarin elkaar de vrijheid van ontwikkeling wordt gegund.

Wanneer er een afscheidsdienst is, kunnen er gekleurde kaarsen worden gebruikt. Een rode kaars bijvoorbeeld staat symbool voor het leven op aarde. Voor alle voetstappen die ooit zijn gezet. Voor de wilskracht van de mens en zijn kracht om door te gaan ondanks dat het leven vaak tegenzit.
Mijn specialisatie binnen het werken als klanktherapeut en schildertherapeut, waren en zijn nog steeds de engelen.
Ik kan me geen leven voorstellen zonder de kennis over engelen. Binnen de opleiding heb ik daarover veel gedeeld en veel cursisten mogen inspireren. Tegenwoordig willen mensen steeds vaker een afscheidsdienst die spiritueel georiënteerd is. Er ligt geen taboe meer op een ruimere denkwijze.


Van juni 2011 tot mei 2013 heb ik een vriendin mogen begeleiden in haar ziekteproces. Drie tot vijf keer in de week waren wij samen en waren het de rituelen met engelen die haar de kracht gaven. Samen zijn we gaan ook schrijven.
Zij vanaf haar kant van haar ziekte en ik de vanaf mijn kant, haar vriendin en begeleider. Na haar overlijden is het boek uitgegeven: Lichtkring op aarde.


Tweeëntwintig jaar ben ik werkzaam geweest in mijn onderneming en altijd kreeg ik te horen: 'jij bent helemaal niet zweverig'. 'Zweven doe je maar als je niet meer op de aarde bent', zei ik dan. 'Nu leven wij op deze aarde en onze wijsheden zetten we in voor onszelf en ons gezin. Gewoon met de voeten op de aarde.'
Vandaag de dag gebruik ik al mijn kennis voor diegenen die zijn overleden en hun dierbare nabestaanden, wanneer zij daarom vragen. Wanneer een hart ondanks het verdriet toch bemoedigend aangeraakt wordt, is mijn taak volbracht.

Theresia Rook