Klank en Stemgebruik

In de stilte ontluikt de juiste gedachte

Geluid is trilling, trilling is geluid. Geluid heeft een bepaalde uitwerking. Het bezorgt je kippenvel of juist een prettig gevoel. Tevens roept geluid gevoelens en beelden op. Hoe vaak komt het niet voor dat je bij een bepaald liedje in herinnering schiet naar een gebeurtenis. Het kan het lied zijn welke je vader of moeder zo mooi vond. In ieder geval: de herinnering van geluid roept gevoelens en beelden op. De geschiedenis leert dat de kennis van de klank en het effect van klanktrilling op de mens, in de vijfde eeuw voor Christus al bekend was.
Het gebruik maken van muziek bij een uitvaart kan mensen de gelegenheid geven zich te ontladen. Wanneer iemand de gevoelens niet durft te tonen of niet kan tonen, kunnen de klanken van een muziekstuk net 'het deksel van het potje vol met emotie oplichten' waardoor de tranen vrijuit kunnen stromen. Door gebruik te maken van de zorgvuldig uitgekozen muziek geeft dat de nabestaanden de kans hun pijn en verdriet een plek te geven.

Klank en stemgebruik bij een uitvaart

Wanneer je gitaar speelt dan vormt de gitaar een klankkast. Door het aanraken van de snaren voegen de trillingen zich samen in de klankkast en geven een mooie klank. Door de snaren zacht of hard te bespelen geef je verschillende muzikale impulsen aan de toehoorder. Wanneer je de gitaar op tafel legt (op een harde ondergrond) zullen de klanken minder mooi klinken dan wanneer je de gitaar vasthoudt en de klank vrijuit overal naar toe kan gaan. Wanneer je mensen wilt raken met je muziek zorg je er dus ook voor dat de klankkast vrij is van beperkingen.

Als spreker gebruik je je lichaam als klankkast. Hier geldt hetzelfde als met de gitaar, alleen zijn het hier de zenuwen en de stress die het lichaam verstijven ( het verharden van het weefsel) waardoor je stem omhoog gaat of vlak wordt. Een gedachte als: 'ik kan het vast niet', zorgt ervoor dat in het lichaam alle spieren gespannen zijn. Ook de keelspieren zullen zich daardoor aanspannen. Je krijgt het gevoel je keel te moeten schrapen. Een logische impuls van het lichaam om je keelspieren weer ontspannen te krijgen.
Ons lichaam, onze klankkast bestaat uit: hoofd (mentaal of geest), hals, en de rest van je lichaam. Om deze 3 delen samen te laten werken, drinken we een glas water. De hals is namelijk de verbinding tussen lichaam en geest. Het ontspant de keelspieren en het zorgt voor een goede doorstroming. Je kunt als het ware weer doorademen van top tot teen. Je krijgt weer contact met je voeten en je ervaart je bekkenbodem.
Op deze manier kom je in de klankkast van je lichaam, je buik en bekkenbodem. Als tip geef ik vaak om vlak voor het spreken even in je zelf een paar keer 'hè hè' te zeggen. Niet snel, maar echt even hè hèèè. Dan voel je onmiddellijk hoe je in de diepte van je buik komt. Je stem wordt daardoor rustiger en zal een mooie vrije klank geven.

Theresia Rook